Celoroční spacák, co skoro nic neváží

No dobře. Schválně jsme to v nadpisu trochu přehnali, abychom vás nalákali. Ale pravda je taková, že náš nejlehčí spacák, Patizon Dpro 290, je doopravdy kouskem, který využijete v průběhu celého roku. A hned vám ukážeme, že je to pravda!

Letní ultralight

Hmotnost 615 gramů a miniaturní rozměry dělají z Patizonu Dpro 290 ideálního parťáka na léto. A to tedy ne jen proto, že je malý a lehký, ale hlavně proto, že i s těmito rozměry a hmotností nabízí tepelný komfort i v 5 stupních celsia. Limit komfortu je dokonce na nule.

Spát ale v takovém spacáku ve stanu u vody není zrovna velký test. My jsme ho tedy (mimo jiné) vzali třeba na tuhle parádní alpskou procházku přes 5 čtyřtisícových vrcholů Breithornu na pomezí Švýcarska a Itálie. Co taková alpská túra obnáší?

Na hřebeni Breithornu, Švýcarsko / Itálie.

Výstup přes 1000 výškových metrů až na Breithorn plató, pak traverz pod celým masivem v průměrné výšce okolo 3800 m.n.m. To vše za krásného počasí, tedy za vysilujícého slunka. V takových podmínlkách nechcete nosit na zádech mnoho. Kde se spí? Jde to na horských chatách, tam je pohodlí dost. Ale když chcete nastupovat na výstup brzy, je lepší zvolit spánek na výše položeném bivaku. Netopí se tam, je tam pár erárních dek. Ale to jsou přesně podmínky, na které je Patizon Dpro 290 dělaný. V batohu nic moc nezabere, v bivaku tě obejme a zahrne teplem.

Dál už je to jasná matematika. Dobrý spánek, včasné vstávání, nádherný východ slunce a fantastická alpská túra. A lehký batoh tu hraje klíčovou roli, stejně jako kvalitní spánek a dostatek tepla, když se na takový výstup připravujete.

Zimní ultralight

Tohle slovní spojení pro 615 gramů vážící péřový spacák není úplně logické. Ale stačí se podívat na jednu konkrétní skupinu sportovců - skialpinisty - a pochopíte, že dává naprosto dokonalý smysl.

Skialpinisté často chodí na přechody takzvaně "od chaty k chatě". Jen v zimě nejsou tyto chaty tak často otevřené, a tak se mnohem častěji spí v takzvaných winterraumech, často nevytápěných. Dřevěná pryčna, matrace, erární deky. A v ten moment dává Patizon Dpro 290 úplný smysl. Při náročných stoupáních a sjezdech nemáš v batohu ani gram navíc, na chatách a winterraumech jsi v klidu a v teple. Co víc si přát?

A co čas mezi tím?

A jestli pátráte, co se spacákem v mezičase, tedy na jaře a na podzim? A jindy? No přece je to jedno z nejlepších izolačních řešení pro vbaši obytnou dodávku! A vanlife můžete provozovat úplně kdykoliv a kdekoliv!

Sepsal a vyfotil: Ondra / Pioletproduction.com

O Patizon Dpro 290

Ultralehký spacák naplněný 290 gramy prémiového bílého kachního peří s minimální plnivostí 700+ cuin. 615 gramů celkové hmotnosti, komfortní spaní i v teplotách blízko nuly. Geniální minimalistické řešení za velmi dobrou cenu. Vyrobený v ČR.