Co se skrývá za krásou zapomenutých rumunských hor? Lstiví bačové, Salvamonťačky a nepředvídatelné počasí? Ne! Parádní dlouhé treky, jezera všude kolem vás, výhledy a spousta dobrého jídla:)

Retezat - Rumunsko

Jezernaté hory - jezera okolo vás jsou všude, občas i v noci ve stanu, když si třeba zrovna vyberte ten nejroztomilejší ďolíček v závětří. Ďolíček, co je po půl hodině intenzivního pršení součástí nově vzniklé řeky! S nafukovačkou máte plovoucí postel, s pěnovkou plovoucí houbu.

Rumunské hory skrývají neskutečnou krásu v podobě nekonečných zelených plání, kamenitých srázů, nespočetných ovčích stád a ovčáckých psů, při setkání s nimiž záleží pouze na aktuálním naladění jejich šéfa - bači, které rozhoduje o vašem sežrání či nesežrání. Když se bačovi zrovna zachce potrápit vyděšené lufťáky, na psa zkrátka nezavolá. Z dálky pak pobaveně sleduje, jak se ho snažíte všemi dostupnými oblázky a trsy trávy zastrašit a odehnat.

Rumunské hory jsou také nevyzpytatelné co se týče počasí, a tak vás i uprostřed parného léta může přijít pozdravit sněhová vánice a mínusové teploty. Přes den nevíte z vedra co se sebou, jak z vás leje, a v noci pak zase balancujete nad tím, jestli radši celou noc neprodřepovat místo marných pokusů o usnutí v teplotách několik čísel pod nulou.

Bucura camp site pod vrcholem Peleaga.

Proto se se mnou na letošní výlet na Retezat vydal taky černý Patizon G800. Záruka, že se tentokrát výjimečně vyspím a jako průvodkyně budu mít dost energie na všech svých 10 klientů-pacošů-posléze kamarádů.  No, a povedlo se! Retezat nás opět přivítal ve velkém stylu - varování u jezera Bucura od horské služby v nadmořské výšce 2040 m n. m., že máme jít raději do údolí do termálů, protože se blíží extrémní studená fronta.  Aha, to nás sice na chvíli vyděsilo, ale po brainstormingu s lahví tuicy, rumusnké pálenky ze švestek, jsme usoudili, že se nenecháme vystrašit, a v duchu cimrmanovského "Čech se přizpůsobí" jsme zatnuli zuby a zalezli do spacáků. Já tedy s úplně odlišným pocitem, než na jaký jsem byla doposud zvyklá. Patizon má prostě parádní střih - je to jak hadry na ples - když vám dobře sednou, cítíte se přece báječně! Všude tak akorát místa, že se ihned po vlezení do spacáku prokřehlé tělo stává efektivním topeníčkem s kvalitní izolací. Navíc se cítíte jak v péřovém skafandru, takže ihned po zamhouření očí začínáte proplouvat vesmírem tvořeným osmi sty gramy načechraných husích peříček... Nepřeháním!

A když náhodou přetopíte, nemusíte 10 minut všude okolo hlavy hledat jezdec zipu až do totálního namožení všech svalů horní části těla, protože jednoduše otočíte zip na druhou stranu a máte rozepnuto během 0.00 sekund... Zase nepřeháním!

Vždy s úsměvem:D

Nicméně, studená fronta si to přes noc pravděpodobně rozmyslela a odebrala se někam jinam. (Nebo se dvě příslušnice horské služby, co si přišly užít klid a ticho u Bucury, chtěly zbavit jediných bláznů, co v takovém nečase neotočili zpět do údolí? No, kdo ví...) Další den se budíme do azura, a další den jakbysmet, takže při každém průchodu kolem chatky Salvamonťaček (=horské služby), vrháme vyčítavé pohledy, o co že jim teda jako šlo.. Ale tak, hlavně, že je nám hej.

Navzdory nedokonalosti předpovědi počasí je Rumunsko každopádně super země! Doporučuji:

- přejít si nejvyšší pohoří Fagaraš - spaní v refugách, co vypadají jak kosmické buňky, je parádní zážitek!.. ale i ostatní pohoří (včetně Retezatu), mají své kouzlo, každé trošku jinak;
- dát si všechny rumunské speciality (nejlépe najednou) v některé z hospůdek v malých vesnicích, nejlépe poté, co sejdete z hor po 10-denním treku, kdy vaši stravu tvoří převážně kuskus a ovesná kaše;
- připravit se na nečekané výkyvy počasí, nejlépe samozřejmě tak, že si vezmete teploučký spacák! :)
Krásná trasa vedoucí kolem pozůstalých ledovcových ples směrem na vrchol Judele (2398m n. m.).

Popis treku v rumunském pohoří Retezat:

Základní trasa: chata Rotunda - loučka Poiana Pelegii - Judele - Peleaga - loučka Poiana Pelegii - chata Rotunda,

Druh treku/túry: trek s výstupem na vrchol, 3-5 dní

Obvyklý počet dní: 3

Délka: 42 km

Vhodné měsíce: X, IX, VIII, VII, VI

Nejvyšší bod: Peleaga - 2509 m n. m.

Celkové převýšení: 2 200 m

Obtížnost: Mírně náročný

Pohyb po ledovci nebo sněhových polích: ne

Obsahuje horolezecké úseky obtížnosti: ne

Odkaz na trasu: https://mapy.cz/s/jekajurate

Text a foto: Petra Bočková

Popis treku: Ivo Petr (pohora.cz)