Možná si říkáte: "Odkud se vzaly tyhle spacáky Patizon, které o sobě tvrdí, že jsou jedny z nejlepších na světě?". Věřte, že tenhle článek včetně videa vám na vše odpoví.

Na úplném začátku, ještě v dobách studijních, napříč dvěma kontinenty, se podařilo dát dohromady  první sérii spacáků Patizon, která už měla svoji kvalitu. Byla u toho, když se vylezlo na osmitisícovky Manaslu, Lhotse nebo přecházelo zamrzlé jezero Bajkal. Ale v průběhu času byly nároky na produkt samozřejmě mnohem větší.

Poslední tábor (C4), pod vrcholem nepálské osmitisícovky Manaslu (8163 m n. m.)

"Patizonovské obrození"

Na začátku psaní nové kapitoly naší značky, nás u stolu sedělo šest. Dvě hodiny se chrlily nápady, jak by se dalo vše zlepšit. Málem to vypadalo, že se s čerstvě ostrouhanou tužkou v ruce o ta místa ve firmě popereme. Díky bohu za peníze, protože když padla poslední otázka: "Kdo je do projektu schopný vložit finance?", s trochou nadsázky jsme u stolu zůstali s Lukášem sami. Velký vliv měl samozřejmě taky reálný zápal pro věc. Následovala dlouhá cesta od myšlenky k produktu, která trvala dva roky.

Zkrátit se to nedalo

Dnes říkám, že jsme se snažili o zdánlivě nemožné. Neměli jsme moc finančního kapitálu a chtěli přitom nejlepší produkt na trhu. Velmi živě si pamatuji, když jsem do ranních hodin "googlil" možnosti dotací, konkurenci, dodavatele peří a látek z celého světa. Reálně jsem o materiálu, který potřebujeme, neměl moc ponětí, načetl jsem stovky informačních stránek o látkách a peří. Dokonce jsem si překládal zahraniční diplomky a studie.

Neměli jsme moc finančního kapitálu a chtěli přitom nejlepší produkt na trhu
Spacáky šijeme z extrémně lehké, prodyšné a odolné látky TOREX™ Airtastic™

Domů nám pak chodily desítky vzorků z celého světa. Sem tam jsem se cítil provinile, když  například textilka z Itálie poslala celý svůj krásný elegantní vzorník, který byl úplně k ničemu, protože se jednalo o "módní látky"a ne technické. Dnes používáme látku od japonské firmy TORAY, která patří ke špičce v oblasti technických látek. Jejich hmotnost, pevnost a prodyšnost je neskutečná.

Dnes používáme látku od japonské firmy TORAY, hmotnost pevnost a prodyšnost je neskutečná.

S peřím to bylo podobné. Najít kvalitního a hlavně spolehlivého dodavatele, který vám ve finální objednávce pošle stejnou kvalitu jako při zaslání vzorku, to je velký oříšek. Obecně najdete nejkvalitnější producenty peří v Kanadě, Maďarsku a Polsku. My bereme husí hypoalergenní peří z Polska, s certifikáty RDS a IDFL.

Používáme nejkvalitnější hypoalergenní husí peří ze zodpovědného chovu, který zaručuje eticky nezávadný původ, podloženo certifikáty IDFL a RDS

Ve výrobě z nás už byli nešťastní, když jsme si s Lukášem neustále vymýšleli nové prvky a detaily, které chceme vylepšit anebo do spacáků nově zavést. Měli jsme jasnou vizi, co musí spacáky splňovat. Hlavním kritériem byla nízká hmotnost a funkčnost, čehož lze dosáhnout přemýšlením nad každým detailem a použitým materiálem. Když odečtu hmotnost "náplně" tedy peří, vše ostatní váží jen lehce přes 300 gramů! Takže například v našem nejlehčím modelu, který váží pouze nějakých 730 gramů, se vyspíte i v teplotách kolem nuly. Náš nejteplejší spacák interně nazývaný „drtič mrazu“ má extrém dokonce -46 °C.

Když odečtu hmotnost "náplně" tedy peří, vše ostatní váží jen lehce přes 300 gramů!

Co musím obzvlášť vyzdvihnout a co jsem si i sám moc oblíbil je tzv. poloautomatický zip od YKK, jehož jezdec má dvě polohy STOP/GO. Při poloze „GO“ můžete zip prostě jen roztáhnout a neřešíte žádné zasekávání látky do zipu nebo deset popotáhnutí jezdce. Navíc si jezdce můžete zafixovat v na jakémkoliv místě v celé délce zipu, například u pasu, a on bude ráno přesně v té stejné poloze jako večer.

Právě díky této pečlivosti, jak s výběrem materiálů, tak samotné konstrukce, se podařilo udělat jeden z nejkvalitnějších produktů na trhu, který nabízíme i ve veselejších barvách než bývá u většiny jiných značek zvykem. Černá, zelený maskáč nebo navy modrá nám prostě nestačila :-). Tyto barevné kombinace nabízíme u všech tří našich modelů, které nesou názvy G400, G800, G1200 (číslo značí hmotnost náplně, "G" vychází ze slova "goose" tedy husa).

Černá, zelený maskáč nebo navy modrá nám prostě nestačila

Navíc k sobě dejte dvě velmi rozdílné osobnosti, aby na něčem pracovaly, a o zábavu máte postaráno. Lukáš jako architekt, volnomyšlenkář s důrazem na prolnutí funkce a estetiky a já jako horolezec, systematik s důrazem na praktičnost a výkon. Díky bohu za to!

Touha po směřování ke stejnému cíli a ochota přemýšlet nad tím, co mu ten druhý říká, nás stmelila a udělala komplexnějšími osobnostmi, což se projevilo na úrovni a kvalitě výsledného produktu, který nejen že slouží svému účelu, a to s minimální hmotností, ale taky vypadá skvěle.

Některé věci nemají logiku

Dlouhou dobu jsem si pokládal otázku: "Proč nám všichni tolik pomáhají, proč nám důvěřují?". Tady si s dovolením vypůjčím trochu buddhistického přístupu, když řeknu, že se k lidem dostává, co vysílají, protože jinak si to můj chorý systematický mozek nedokáže vysvětlit.

Momentálně nabízíme tři typy spacáků, každý ve čtyřech barevných kombinacích

Na cestě nám pomohla už spousta lidí jak z řad rodin, přátel, tak osob zvenčí, kam spadají také zákazníci, ke kterým musím říct následující.

Zbožňuji a obdivuji všechny za jejich důvěru, kterou prokázali nákupem u nás. A ti, kteří si na náš spacák dokonce šetřili, tak ty doslova žeru. Jsou pro mě stejnými pionýry, jako když jde horolezec na prvovýstup. Jdou do neznáma pouze na základě svých instinktů a tužeb. Ještě více mě hřeje, když nám zákazníci sami od sebe posílají fotky, kde všude s Patizonem byli, to je prostě skvělé. A co si budeme povídat, nejsme levní, naopak bych řekl: "Jsme drazí".

Zbožňuji a obdivuji všechny za jejich důvěru, kterou prokázali nákupem u nás

Máme "drahé spacáky" a změnit to nemůžeme

S Lukášem nás pojí "perfekcionalismus", a to byl také jeden z důvodů, proč nám vývoj produktu trval tak dlouho. Skvělý produkt nevymyslíte a nepřetavíte do reality za den, týden ani měsíc. Jsou to tisíce hodin práce, příprav a testování. Samotný proces výroby spacáku už je relativně rychlá, ale drahá záležitost, pokud vyrábíte z kvalitních materiálů, které zpracovává zkušená švadlena v podhůří Beskyd, a ne někdo na koleni, za mnohdy špatných podmínek, které se na produktu podepíší.

Skvělý produkt, to jsou to tisíce hodin práce, příprav a testování
Kvalitní výroba v dobrých podmínkách je pro nás stěžejní

Rozhodně nejsme nejlevnější, ale cena je taková, abychom mohli spacáky vyrábět na stávající úrovní a udrželi se na trhu. Ano, mohli bychom udělat o pár tisíc levnější spacák, který by na první pohled nebyl jiný než ten, který teď nabízíme, ale čas by ukázal, že se povolují švy, látkou pronikají brka, peří ztrácí rychle na objemu apod. Bylo by to krátkozraké a my chceme vybudovat něco speciálního, což si žádá kvalitu po dlouhý čas.

A proč "Patizon"? Protože to slovo milujeme!

Název vznikl z čirého zoufalství, kdy se dva lidi týdny nedokázali shodnout a vymyslet nic epického, co by napojili na svůj příběh, a padla památná věta: "Tak to bude třeba Patizon". Bylo to bez kudrlinek, dramat a až v průběhu času jsme slovu "Patizon" vdechli duši a nový význam. Na začátku našeho "obrození" nám dokonce kluci přes branding radili, ať název změníme. Bez šance. Byli jsme v tom až po uši s jasnou vizí, jakou komunitu kolem naší značky chceme vybudovat.

Chceme abyste:

  • na šedesátém kilometru neříkali: "Těším se do spacáku", ale "Těším se do      Patizonu",
  • svoji novou helmu na lezení nedočkavě olepili logem Patizon,
  • byli naštvaní, když nebudeme mít spacák skladem,
  • se těšili na tu čistou emoci, která vznikne, když vaše tělo zalije teplo uprostřed přírody,
  • měli i v padesáti tu dětskou radost, když vytahujete nový spacák z krabice a následně v něm spíte vedle postele,
  • se chtěli předvést před kámošem, když oba vytahujete spacák z obalu a on nemá Patizon,
  • na outdoorových fórech do půlnoci bojovali za naši značku,
  • se po víkendu v přírodě těšili na to, až nám napíšete, co můžeme zlepšit a popovídáme si o tom.

.....tohle je pro nás komunita Patizon.

Je před námi ještě dlouhá cesta a kdo ví, třeba Patizon skončí za rok a třeba bude za dvacet let něco mezi NASA a National Geographic :-)

Jan Haráč & Lukáš Výtisk

text: Jan Haráč
foto: archiv Patizon