Když nám náš ambasador Petr Jan Juračka psal, že pojede v zimě do Finska, nijak zásadně jsme se nestresovali. Vybavený je dobře, takže co. Pak se ozval náš kamarád Jirka Tomaševič z AdventureMenu - že jede s ním a že by potřeboval dovybavit, jinak se na to kolo nesbalí. Jasně, žádnej prob... CO? NA KOLO?

Ano, zvykli jsme si, že Petr je trochu šílenec. Vlastně ne trochu. Ale přecijen, vzít fatbike a vyrazit do Laponska na největší finské jezero Inari, to už trochu šíleně zní.

Kluci měli v plánu jezero celé přejet. To jim sice nevyšlo, ale polární záře, za kterou vyrazili, jim vyčarovala úsměvy na zmrzlých tvářích dostatečně. Ostatně, podívejte se sami ve videu. A až dokoukáte, čtěte dál. O jezeře Inari se dozvíte víc!


KLUCI SI DO LAPOSNKÉ ZIMY SBALILI:
spacáky Patizon G 800 & bundy Patizon ReLight 200

Největší finské jezero: INARI

Jezero Inari (finsky Inarijärvi) se nachází ve Finsku, konkrétně v regionu Laponsko. Je to největší jezero ve Finsku a také jedno z největších jezer v Evropě. Má rozlohu přibližně 1 040 čtverečních kilometrů. Jeho delší strana, dá-li se to tak říct, měří 80 kilometrů.

Na jezeře najdete přibližně 3 318 ostrovů, díky kterým získává jezero unikátní charakter. Některé ostrůvky jsou opravdu malé a podle výšky hladiny mohou v průběhu roku mizet pod vodou. Ty větší ale mají rozlohu i několik kilometrů čtverečních.

Teploty na jezeře v zimě padají až k minus 30 stupňům Celsia, k tomu se často přidává silný vítr a slušná zásoba sněhu. Po povrchu jezera zpravidla vede cesta pro skútry, ale není to vždy pravidlem. Na březích jezera je možné najít klasické dřevěné chatky s kamny, které jsou volně přístupné a určené k přespávání.