Spaní v kanadské divočině? To je trochu oříšek. Vyznat se v tom, kde si můžete/nemůžete vlézt do spacáku bez povolení nebo poplatku je trochu komplikované. Pojďme si to vysvětlit!

Alberta a Britská Kolumbie vás asi bude zajímat nejvíce?

Právě tyto dvě provincie jsou z hlediska kempování v kanadské přírodě nejzajímavější. Najdete zde dohromady 11 národních parků a přes 1000 provinčních a chráněných oblastí. A hlavně tady najdete slavné Canadian Rockies. Díky tomu všemu jsou tyto dvě provincie tak oblíbené mezi milovníky přírody.

Pravidla jsou tady proto, aby vás nesežral medvěd!

I když tyto místa ke kempování a spaní na divoko přímo vybízí, krása sebou nese určité povinnosti a hlavně zákazy. Asi jako všude na světě, i tady se budete potýkat s byrokracií. Je tedy dobré si před plánovaným dobrodružstvím zjistit, co se smí a nesmí, jinak se vám může ledabylé spaní ve spacáku v nedotčené přírodě dost prodražit.

A nejen prodražit, kempování na divoko se díky přítomnosti medvědů stává i docela hazardní záležitostí a nepomůže vám ani skutečnost, že medvědí milují maso a vy spíte v Patizonu :-). Nicméně, vše je možné, ale je zapotřebí být mnohem lépe připraveni a vybaveni, než jak býváte v bezpečném českém lese.

V Kanadě se setkáte s mnoha honosnými názvy označující přírodní oblasti. Co se týká kempování, budou nás zajímat tři názvy -  National Park, Provincial Park, Provincial Recreational Area - ve všech těchto oblastech je kempování mimo vyznačený kemp zakázáno.

Jezero Minnewanka v NP Banff v Albertě

To opravdu znamená, že si nemůžete jen tak zaparkovat a přespat kde se vám zlíbí. Mohlo by se vám taky stát, že by vás v noci probudil, posvícením do obličeje, správce parku a pěkně vás odtamtud vypakoval. Nejjednodušší tedy bude, když si najdete kemp kde strávíte noc.

Kolik to kanadské kempování stojí?

Kempů se nachází v celé Kanadě nespočet, ale i tak můžou být v hlavní letní sezóně plné. Některé z nich však můžete zarezervovat dopředu, u zbylých platí pravidlo, kdo dřív přijde, ten dřív bere. Noc v kempu vás bude stát 20 - 60$ za auto, podle toho v jak luxusním kempu chcete zůstat.

V parcích taky najdete spoustu odříznutých kempů, kde se dá dostat jen několika hodinovým trekem nebo třeba lodí. Právě tyto kempy jsou ideální pro dobrodruhy. Nejsou nijak vybavené, dost často v nich nenajdete kromě jednoho suchého záchodu a boxů na jídlo nic dalšího. Tyto boxy, na uschování jídla před medvědy jsou něco, co chcete mít po ruce když spíte v kanadské přírodě. Jestliže chcete v těchto kempech přespat, je nutné zaplatit/získat povolení předem.

Nezapomeňte, že vstup do národního parku musíte taky zaplatit. Respektive platíte za pobyt v parku. Průjezd je zdarma, ale jakmile zastavíte auto a nemáte zaplacený pobyt, hrozí vám pokuta. Lze zakoupit denní vstup ($20/den/auto) nebo vstup celoroční ($140/auto), platný pro všechny národní parky v Kanadě.

Výhledy ale stojí za to :)

A je v Kanadě vůbec možné spát "zadarmo" ?

I v Kanadě je možné volně a bezplatně kempovat. Je však dobré si před takovým výletem udělat pečlivý průzkum okolí a pobývat jen v oblastech, kde je volné kempování legální. A nebo se prostě jen dobře ukrýt a nenechat se chytit :).

Alberta

Mimo národní, provinční parky a provinční rekreační oblasti můžete volně kempovat na tzv. Crown land -  Public land use zones.

Jde o veřejné prostory, kde můžete zdarma kempovat po dobu 14 dní, jestliže jste kanadský rezident (držitel WHS víz je dočasným rezidentem). Nenajdete zde ale žádné sociální zařízení a jiné vymoženosti. Tyto místa jsou ideální pro přespání v autě,ve stanu nebo karavanu.

Další možnost volného kempování v Albertě máte pak v tzn. Wildland Provincial Parks (avšak s určitými omezeními).

Britská Kolumbie

Tady platí stejné podmínky jako v Albertě. Volně kempovat lze, ale musíte být v oblasti tzv. Crown land. Takovou oblast najdete z velké části mimo národní a provinční parky, provinční rekreační oblasti a soukromé pozemky.

Další možností jsou Recreation sites, místa, kde můžete kempovat  z 90% zdarma nebo s menším poplakem okolo 10$/noc.

Jsou vhodné pro karavany, menší auta nebo pro stanování. Tyto místa vám poskytnou většinou jen suchý záchod, stůl a ohniště. Většinou jsou umístěné dále od hlavních cest s ne úplně upravovanou příjezdovou cestou.

A někdy prostě jen s Patizonem přespíte v autě u cesty :-D

Zdá se vám to všechno hrozně složité?

Tak se vám to nezdá, ono to opravdu složité je a dost často člověk ani neví, zda na daném místě smí nebo nesmí kempovat. Takže naše rada na závěr. Pořiďte si Patizon G800 a kempujte hlavně v zimě :). Nemusíte se bát medvědů a pravděpodobnost, že potkáte strážce parku je minimální, všechny kempy jsou totiž zavřené, takže v nich nikoho nepotkáte a hlavně se vyhnete davům turistů a hikerů. Navíc hory v zimě jsou stejně mnohem krásnější. Obzvláště v Kanadě :).

Pár užitečných odkazů na závěr...

Pro hledání neplacených kempů nebo jen míst k přespání vám můžou pomoct i tyto aplikace

Na naši několika měsíční pouť #spytlemven nám perfektně posloužil model Patizon G800, ideální na podobné trekování divočinou a zahřátí, když je potřeba.

Foto a text: Nikola Černá