Patizon ReLight 150 je vážně zvláštní bunda. My víme. A proto jsme se rozhodli napsat tenhle článek, abychom podrobně vysvětlili, proč spatřila světlo světa bunda, o které se dá říct třeba tohle: lehká, technická a hybridní zateplovací bunda. Uff.

To tu ještě nebylo.

Ne, samozřejmě neodkazujeme na jednu z nejtěžších lezeckých cest na českém pískovci, ale mluvíme o našem záměru udělat bundu, která bude výjimečná, a její výjimečnost založit na vlastních dlouholetých horských zkušenostech. Co je ale s klasickou lehkou péřovkou špatně?

  • Střih - chtěli jsme bundu, která nijak nebude omezovat v pohybu. Proto jsme volil raglánový střih rukávu a konstrukci z pěti a ne ze tří dílů, jak bývá u lehkých zateplovaček zvykem.
  • Kapuce - valná většina lehkých zateplovaček má malou, nenastavitelnou kapuci. My jsme od začátku věděli, že chceme plnohodnotnou ochranu hlavy i s nasazenou přilbou.
  • Materiál - na peří samotném rozhodně není nic špatného. Ale tam, kde bunda dostává nejvíce zabrat, se určitě dá využít i něco jiného. Panely péřové látky ThinDown lépe pracují s vlhlostí, nepotřebují prošívat a umnožní nám tak na ramenou, pod pažemi i v kapuci docílit vyšší funkčnosti, kterou v daném místě uživatel potřebuje.

Péřovka na všechno

No jistě. Chtěli jsme tak trochu péřovku na všechno. Takovou, co jí nebude vadit, když se v ní bude chvíli šlapat do kopce na skialpech (proto jsme třeba v podpaží vynechali izolaci úplně). Takovou, která bude tak pohodlná, že jí budete chtít nosit pořád. I do města (proto je i v tlumené zelené barvě). Takovou, na které vám nebude chybět žádný detail (jako dvoucestný zip, plně nastavitelná kapuce, kapsy vyložené merinem či pružné skryté manžety na rukávech). Takovou, která nebude muset dělat kompromisy ve vztahu k životnímu prostředí (proto recyklovaný Pertex Quantum, izolace ThinDown Recycled, výroba v Česku...).

Jestli se nám to povedlo? My věříme že ano. Patizon ReLight 150 a ReLight 150 lady jsme testovali všude, kde to šlo. Při každodenním nošení, při lezení, na skialpech, alpinismu... A jsme přesvědčeni, že uspokojí i náročné uživatele.

Někomu by se mohlo zdát, že je tahle péřovka moc technická. Ale tak to není. Ona je skvělá i na normální nošení, kde v tlumenější barvě nevypadá nijak nápadně. A kapsy s merinem jsou prostě a jednoduše požitek!

A k tomu ještě ten alpinismus, jak jsme říkali... Chamonix, Monte Rosa, Zinalrothorn... a celá řada dalších destinací, kde jsme do roztrhání těla zkoušeli, jestli se pod tenhle kousek podepíšeme.

Co myslíte? Povedla se nám?