Jakmile se firma (nebo jednotlivec) začne veřejně bavit o recyklaci, odpovědném přístupu k podnikání a k přírodě, vždycky to trochu zavání "greenwashingem" a tak trochu Potěmkinovou vesničkou. A proto je tohle víc než důležité téma pořád částečně tabuizováno a nemluví se o něm otevřeně tak, jak by se mělo. A protože my nemáme nic moc co skrývat, rozhodli jsme se vnést do daného tématu trochu světla.

Tenhle článek bude lehce technický, bude zaměřený na péřové výrobky, ale určitě se v něm dozvíte celou řadu zajimavých informací.

Proč o tom chce Patizon mluvit?

Rádi bychom naše pohnutky vysvětlili hned zkraje. Náš pohled na věc je jednoznačný - naše planeta nám není lhostejná a tak se snažíme, všude kde to jde, dělat k přírodě šetrná rozhodnutí. Patří k tomu volba materiálů, místo výroby a přístup k opravám a celkové životnosti produktu.


Testujeme naplno. Ať víme, že je životnost našich produktů opravdu dobrá.

MATERIÁLY: Není recyklace jako recyklace

Hned první téma je žhavé a zahrnuje dva cizí pojmy: post-consumer a pre-consumer recyklace. Ti z vás, kteřá jsou sběhlí v angličtině, už určitě tuší. Zároveň předesíláme, že se v tomto článku bavíme hlavně o jednom typu materiálu - polyamidu (taktéž nazývaný nylon).

Post-consumer recyklace je tou pravou recyklací, na kterou si všichni při pojmu recyklace vzpomenou. Jde přesně o ten model, kdy se (laicky řečeno) ze zmačkaných PET lahví a rybářských sítí opět vyrobí surový granulát a z něho nový režný materiál. Ačkoliv může taková věc navádět k tomu, že takto vyrobený materiál je méně kvalitní než ten vyrobený jako nový (z ropy), není tomu tak. Vlastnosti i kvalita je stejná, jen náročnost výroby je vyšší. Vyčištění, vytřídění a zpracování polyamidového odpadu není úplně jednoduché a proto mají tyto materiály zpravidla vyšší cenu. Výrobní linka se kvůli zpracování takového materiálu musí zastavit.

Pre-consumer recyklace je, laicky řečeno, recyklace tak trochu napůl. Jde o zpracování prostřihů, zbytků (nebo jinak odpadu) z výroby nového materiálu. Ten je na zpracování na nový granulát a režný materiál jednodušší než odpad z venku a proto je tento druh recyklovaného materiálu cenově dostupnější. Kdysi se takový odpad z výroby vyhazoval, dnes se tímto způsobem výroba "pročišťuje" a zefektivňuje. Dle mezinárodních standardů jde stále o recyklaci a opět, takto vyrobený materiál má stejné vlastnosti jako ten úplně nový.

Jaký nylon používá Patizon?

V Patizonu máme tři hlavní nylonové prvky - obě naše hlavní látky a pak zipy.

Pertex Quantum DWR (100% recyklovaný nylon) je materiál, který odebíráme od japonské firmy Pertex a jde o materiál vyrobený pre-consumer recyklací. Tento materiál používáme na spacácích G Series a Dpro Series a na bundách ReLight Series.

Toray Airtastic DWR (100% recyklovaný nylon) je materiál, který odebíráme od japonské firmy Toray a jde také o materiál vyrobený pre-consumer recyklací. Tento materiál využívají spacáky R Series a bundy DeLight Series.

YKK / SHZ zipy - japonský / čínský výrobce zipů. U SHZ jsou páska i spirála zipu 100% nylon a jsou vyrobeny post-consumer recyklací. Jsou certifikovány dle standardu GRS. YKK disponuje pouze recyklovanou páskou zipu. Jezdec je kovový.

Špičkové nitě Amann a Hagal jsou také vyrobeny ze 100% polyamidu. Nejsou recyklované. Ale díky tomu, že jsou nylonové, nebrání budoucí recyklaci celého fusaku spacáku.



Když už se bavíme o materiálech, musíme se zmínit o impregnaci, kterou používáme. Obě dvě naše látky jsou opatřeny DWR úpravou kategorie C6 - nejsou tedy úplně bez flourkarbonu, ale jde o ekologičtější variatnu než dříve používaná verze C9. Rádi bychom přešli na plně flourcarbon-free impregnaci, ale zatím jsme nenašli materiál, který by takovou úpravou disponoval a zároveň byl vhodný pro šití produktů našeho typu.

Materiál z Asie

Určitě se ptáte, proč vyrábíme z technických látek a komponent pocházejících z Asie, když zbytek naší výroby je v Česku. Odpověď je v praxi jednoduchá. Ani v Česku, ani v Evropě se nevyrábí takový materiál, který by vyhovoval našim požadavkům. To zároveň neznamená, že takový materiál (nebo doplňky) nehledáme.


Recyklované peří!

Životnost péřového produktu často končí s životností textilní části, ale rozhodně ne s životností peří. Péřovou náplň lze znovu použít - a to jak tu z kvalitního spacáku, nebo i tu ze staré peřiny po babičce. Takto získané peří se smíchá, znovu prochází čistícím a třídícím procesem, stejně jako peří úplně nové. Vzniká tak ekologická izolační náplň, která má (podle vytřídění) danou garantovanou plnivost a stále velmi dobrou životnost.

Kdyby se peří nerecyklovalo, nejpravděpodobněji by skončilo na skládce nebo ve spalovně. Jeho recyklací se tedy opravdu šetří příroda.


Pohled do jednoho ze třídících strojů.

K parametrům péřové náplně kromě plnivosti patří i původ peří - husí, kachní... U recyklovaného se toto neřeší. Peří je smíchané a je natolik vyčištěné a vyprané, že je pachově téměř inertní. Minimální mastnota recyklovaného peří by mohl být snad jediný argument proti němu - znamená totiž menší pružnost a tím pádem i potenciálně menší životnost. Jenže tady se bavíme o rozdílu v jednotkách porocent. Není se tedy rozhodně čeho bát. Recyklované peří je plnohodnotná, cenově dostupná a kvalitní izolační náplň.

Patizon používá recyklované peří od německého dodavatele s parametry: plnivost 650+ cuin, mix 90:10 (prachové peří : větší pírka). Touto směsí plníme spacáky R Series a bundy DeLight Series.

Víc o našem peří tady.



Dlouho mít a opravit

Posledním dílkem skládačky našeho přístupu je jednoduchá - dělat kvalitní produkt s dlouhou životností, dobrou opravitelností a potenciálem být po skončení životnosti zrecyklován.

V tomto ohledu nám výrazně pomáhá výroba v Česku. Vše je pod dohledem, produkty necestují nikam daleko a my jsme tak schopní nejen držet naši nastavenou míru kvality zpracovaní, ale zároveň cokoliv na našich produktech opravit. A když říkáme opravit, tak aby to ideálně nebylo na první pohled poznat.

V neposlední řadě je tu pak náš program Refund Value. Jakýkoliv náš péřový produkt, až vám doslouží, nám můžete přinést k recyklaci. Dostanete za něj ekvivalent 20 EUR na nákup nového produktu. A my se postaráme o to, aby byl váš starý Patizon ekologicky zrecyklován a zlikvidován.



Šetrnost jako standard

Volba ekologické možnosti se pro nás stala s postupem času normou, standardem. Snažíme se ale jít dál a hledáme řešení i pro další komponenty, které bychom mohli nahradit ekolgičtější variantou. Věříme, že je to jediná a správná cesta v rámci odpovědného fungování firmy.

Naše top eco-friendly produkty:

Spacáky G série: pre-consumer recyklovaná látka Pertex, post-consumer recyklované zipy, výroba v Česku.

Spacáky Dpro série: pre-consumer recyklovaná látka Pertex, post-consumer recyklované zipy, výroba v Česku.

Spacáky R série: pre-consumer recyklovaná látka Toray, post-consumer recyklované zipy, recyklované peří, výroba v Česku.

Bundy ReLight series: pre-consumer recyklovaná látka Pertex, post-consumer recyklované zipy, výroba v Česku.

Bundy DeLight series: pre-consumer recyklovaná látka Toray, post-consumer recyklované zipy, recyklované peří, výroba v Česku.