Laboratorní testování spacích pytlů dle evropské normy ISO EN 23537 není až taková věda. Ale správně pochopit, co norma řeší a co nám vlastně říká, je pro správný výběr spacáku velmi důležité.



Evropská Norma  ISO EN 23537

Testování spacích pytlů podle evropské normy musí probíhat v akreditované laboratoři, která disponuje nejen příslušnou komorou, kde se hlídá konkrétní teplota a proudění vzduchu, ale také speciální figurinou, která umí sálat teplo a měrit jeho únik. Taková figurina musí být čas nod času kalibrovaná a k takové kalibraci slouží sada referenčních spacích pytlů. Tyto sady jsou aktuálně v Evropě tři a cestují mezi různými laboratořemi.

Výsledkem testu je teplotní rozmezí, do kterého by měl být daný spacák vhodný - tedy v jakých dokáže udržet uvnitř spacího pytle konstantní teplotu cca 34 stupňů celsia. Je nutné sií uvědomit, že jde o laboratorní test, který má za cíl porovnávat různé spací pytle. Nemá za cíl garantovat, že v dané teplotě vám bude ve spacáků dobře - protože, jak víme, vnímání tepla i zimy je velmi subjektivní záležitost.

Jak test probíhá?

Po přijetí spacího pytle v testovací instituci je spacák vložen do velkokapacitní sušičky. Po 15 minutách v sušičce spacák zpravidla získá maximální možný loft a je připravený na přesun do testovací komory.

Testovací komora je místnost o rozměru cc 3x6 metrů - tedy alespoň ta v Brně. V místnosti konstantně běží klimatizační zařízení a vzduchotechnika, která udržuje teplotu 10 stupňů nad nulou a napomáhá cirklulaci vzduchu - aby docházelo k chladnutí testovaného spacáku.

Spací pytel se oblékne na testovací figurinu, řádně se zapne, stáhnou se veškeré stahovací prvky a začíná fáze temperování spacáku - ta může trvat i několik hodin, dokud není spací pytel řádně prohřátý. Spacák navíc leží na stole cca 1 metr nad zemí. Dřevěná deska o tloušťce min. 1 cm je pak doplněná silnou podložkou z Eva pěny - výrazně silnější, než standardní karimatka - aby byla docílena maximální izolace odspodu.



Jakmile se dokončí fáze temperování, proběhne samotný test. Všech 15 čidel na figuríně sleduje úbytek tepla a podle toho, jak moc musí jednotlivé segmenty "přitápět", aby udržely konstatntní teplotu, se dopočítává teplotní určení spacáku. Platí tedy, že pokud určitá část spacáků izoluje lépe, celkový výsledek to ovlivní.

Celkově se test opakuje třikrát a výsledky se průměrují.

Testovací figurína v pyžamku

Figurína je vybavena 15 samostatnými segmenty, na kterých probíhá měření odděleně a nezávisle. Celý povrch figuríny je vodivý, stejně jako je vodivá kůže. Zároveň, aby se dosáhlo co nejrealističtějšího testování, je figurina oblečená do jednovrstvého "pyžamka" - triko s dlouhým rukávem, dlouhé spodky, podkloenky a navíc i obličejová maska.

Právě fakt, že je figurína oblečená, hezky zdůrazňuje, jak je důležité se do spacáku vhodně obléknout. Nejvhodnější je materiál, který dokáže pojmout vámi vypocenou vlhkost a zároveň dokáže stále izlovat a zůstaně příjemný - třeba merino vlna nebo směsové materiály syntetiky a merina. Už jsi vyzkoušel naše Merino T-Shirt?



Výška a tělesné rozměry figuríny mohou být dalším drobným úskalím testu. Figurína měří 175 cm, tedy testovaný spacák by měl být ideálně velký na právě tuto velikost postavy. Stejně tak střih spacáku - jakmile bude spacák hodně úzký a anatomicky střižený, je pravděpodobné, že může figurína v některých místech promáčknout izolační vrstvu a test je tak ovlivněn.

Jak vypadají výsledky testů?

Nejlepší je se na výsledky podívat tak, jak chodí přímo z laboratoře - což máte možnost vidět níže. Zároveň je potřeba si uvědomit, co které teploty znamenají a jak se podle nich orientovat:

Komfortní teplota: Teplotní hranice, při které ležíme v uvolněné poloze těla, např. v poloze na zádech a nevnímáme pocit chladu. Někdy uváděno také jako “limit pro ženy”.

Limitní teplota: Teplotní hranice, při které ležíme ve skrčené poloze těla a nepociťujeme pocit chladu. Někdy uváděno také jako “limit pro muže”.

Extrémní teplota: Teplotní hranice, při které jsme ve spacím pytli oblečeni jako venku (péřová bunda, oteplováky apod.), pociťujeme pocity chladu. V tomto případě hrozí riziko podchlazení.



Má laboratorní test nějaké hranice?

No jistě! Je jde přeci o test v laboratoři, který nebere do úvahy celou řadu dalších aspektů - vlhkost ve spacáku, míru únavy spáče, jeho další fyzické proporce... zkrátka a jednoduše, jak je řečeno ve videu i v tomto textu - test dle evropské normy porovnává spací pytle mezi sebou dle stejných kritérií, která lze normovaně změřit - hmotnost, objem a další. Nedokáže vám slíbit, že vám ve spacáku bude vždycky teplo.

Navíc, i tato norma má svoje technické limity. Například náš nejteplejší spacák - Patizon G 1100 - je momentálně na úplné hraně toho, co dokáže norma změřit. Teplejší spacáky už se do této normy nevejdou.


Tak jako tak, je potřeba brát normu jako jeden z prvků, který mi pomůže se při výběru rozhodnout. Neměl by to být jediný rozhodovací aspekt.


Poznámka pod čarou: Patizon testuje všechny své spacáky ve zkušebně v Brně právě proto, aby dokázal svým zákazníkům nabídnout veškeré potřebné relevantní informace potřebníé pro správný výběr spacáku.

Jak si správně vybrat spacák? I o tom jsme psali. Tady.