Vytvořit lehoučkou péřovou bundu není pro Patizon problém. Vytvořit ale špičkový outdoorový produkt se skvělými parametry a funkčními vlastnostmi, a zároveň jej vyrobit co možná nejvíc ekologicky a udržitelně, to je trochu jiný příběh. My jsme ho ale napsat chtěli. A napsali jsme příběh Patizon DeLight 100.

Cíl první: lehká péřovka pro co nejširší spektrum uživatelů

Zadání jsme si na začátku vymysleli vcelku rychle a jednoznačně: chceme v portfoliu lehkou péřovou bundu, kterou si uživatel rád oblékne jako svrchní i zateplovací vrstvu. Věděli jsme, že musí být lehká. A zároveň jsme ji chtěli udělat cenově dostupnou.

Co se střihu týká, nemuseli jsme dlouho spekulovat. Využili jsme střih z modelu ReLight Pro a upravili ho, aby byl méně anatomicky přísný, volnější a pohodlnější. Raglánové rukávy jsme zachovali, aby byla zaručena dobrá pohyblivost rukou bez vyhrnování bundy.

Dámskou variantu jsme samozřejmě vypasovali tak, aby co nejlépe seděla a respektovala anatomii ženské postavy.



Kapuce, to je kategorie sama pro sebe. Pro DeLight 100 jsme se rozhodli vytvořit kapuci a límec se syntetickou izolací. A to hned z několika důvodů: Syntetika lépe pracuje s vlhkostí než peří a kapuce je s vlhkostí v kontaktu nejvíce. Zároveň se kapuce ze syntetiky dá mnohem lépe tvarovat - a my jsme jí tak mohli udělat krásně anatomickou, s kšiltem a unikátním stahováním pouze jednou jedinou pruženkou. Zároveň jsme se rozhodli ji udělat kompaktní a malou. Není tedy plně kompatibilní s lezeckou přilbou.

Vysoký tvarovaný límec pak skvěle kryje krk i spodní část tváře. Je to pohodlné, příjemné a dobře to vypadá!

A samozřejmě jsme nemohli zapomenout na naše další technické detaily, které nesmí chybět: pružný lem na zakončení rukávů, merino vlnou vyložené kapsy a velkokapacitní vnitřní kapsy, dvoucestný zip... A samozřejmě nízká hmotnost: pánské M: 355 g, dámské S: 295 g.




koupit PATIZON DeLIGHT 100

Cíl druhý: udržitelnost a ekologie

Neméně energie, jako do střihu a technických detailů, jsme ale investovali do udržitelnosti a ekologické stránky téhle bundy. A věříme, že jsme došli hodně daleko: 97 % komponent použitých v DeLight 100 pochází z recyklovaných zdrojů.


LÁTKA: Toray Airtastic DWR (100% recyklovaný nylon)

S materiálem od japonského producenta Toray jsme už pracovali a rozhodli jsme se jej využít znovu. zvolili jsme variantu s velmi nízkou hmotnotí (36 g/m), která je ale velmi pevná a zároveň extrémně příjemná na dotek. A to nejlepší na konec - je vyrobena ze 100% recyklovaného nylonu - primárně z prostřihů a nezpracovaného materiálu z výroby, který je znovu zpracován do surového materiálu.


IZOLAČNÍ NÁPLŇ: Evropské recyklované peří s plnivostí 650 cuin

Recyklované peří není žádnou podřadnou izolační náplní, jak by si někdo mohl myslet. Jednoduše vám vysvětlíme proč. Životnost péřového produktu je zpravidla stanovená životností textilních částí daného produktu. Ve chvíli, kdy se roztrhá vněšjší obal, rozbije zip nebo se stane cokoliv podobného, může být životnost produktu u konce. Ne ale životnost peří. Taková péřová náplň je znovu využitelná, místo toho, aby skončila ve spalovně nebo na skládce.

Takové peří znovu prochází čistícím a třídícím procesem, vyselektuje se a vytvoří směs s požadovanou plnivostí a ta je bez obtíží znovu použitelná v péřovém produktu. Naše recyklované peří pochází z Německa a má garantovanou plnivost 650 cuin.


IZOLACE V KAPUCI A LÍMCI: Climashield Eco 75 g

Syntetická izolace v kapuci a límci je vyrobená z PET lahví. Ano, americká firma Climashield zvládá svoje izolační rouno vyrábět ze 100 % z vyhozených plastových lahví a díky tomu výrazně snižuje uhlíkovou stopu produktu. Izolační schopnosti materiálu jsou špičkové, stejně tak jeho výkon ve vlhkém prostředí.

SHZ Zipy: stejný příběh jako syntetická izolace.

I s použitými zipy je to stejné. Odpad se mění na nový surový materiál a z něj vzniká plnohodnotný produkt. Vyzkoušeno a testováno stovkami hodin tam venku.


Vyrobeno v Česku
Tohle je věc, ze které neslevíme, dokud to jenom půjde. Socioekonomické a environmentální důvody jsou naprosto jasné - vyrábět v Česku je pro nás jediná možná cesta.