Proč je Patizon rád, že je s Kubou?

Jakub je alpinistou tělem i duší. I když to o sobě do světa tak moc nekřičí. Když mluvíme o jeho těle - alpinismus mu prorostl až do samého morku kostí. Má za sebou výstup na 81 alpských čtyřtisícovek a k finálnímu poštu mu chybí vylézt už jen na jednu jedinou.

Jestli je Kuba tělem alpinista, tak duší je hlavně fotograf. Každý rok sbírá nádherné snímky v horách a patří k těm nejlepoším, kteří se horolezecké fotografii v Česku věnují.

Pracovně je spojen s jedním naším dlouholetým partnerem - firmou Rock Point - pro niž fotografuje, natáčí a vytváří obsah. A pro nás bude brzy mít taky pár řádků!

Proč je Kuba rád, že je s Patizonem?

Když jsem se před 16 lety poprvé vydal do Jižní Ameriky, vážil můj spacák z dutého vlákna přes 2,5 kila a zabral celou spodní kapsu 80litrového batohu. Tehdy jsem pochopil, že pokud chci výbavu odlehčit, zmenšit a k tomu se dobře vyspat, bude potřeba investovat do peří. Podobný scénář měla evoluce nošení zateplovací bundy. Peří se ukázalo být jako nejlepší izolant pro všechny podmínky. Nosím ho v zimě i v létě, do hor i na procházku do lesa. A jsem rád, že teď můžu používat český Patizon, který je promyšlený a propracovaný do posledního detailu. Funkčně i designově. Jen u ohně pořád raději přespím v deset let starém duťáku.

Oblíbené kousky: Patizon G400, Patizon ReLight 150 / ReLight Pro

Co má Jakub za sebou?

Do světa hor jsem vplul postupně a pozvolna. Začal jsem s vandry na Balkáně, stopem dojel na Blanc a další alpské kopce, ve dvaceti se mi naskytla skvělá příležitost podívat se do Jižní Ameriky, kde se nám poštěstilo vylézt na nejvyšší vršky Ekvádoru a Peru. Z různorodých cest po světě si vážím především druhé návštěvy Nového Zélandu, kde se nám ve společnosti 55letého Land Roveru povedlo prožít skvělé 3měsíční dobrodružství a vystoupit na zajímavé vrcholy Jižních Alp. Nejraději a nejčastěji se ale vracím do Alp u nás v Evropě a to jak v létě za alpinismem i lezením, tak v zimě na skialp a ledy.

Výstupy v horách, kterých si cením:

  • Jihoamerické šestitisícovky Chimborazo, Huascarán, Sajama a Ojos del Salado
  • Novozélandské Jižní Alpy: Mt. Aspiring, Mount Cook, Mount Madeline
  • Alpy: 81 alpských čtyřtisícovek



Sleduj Jakuba na: